BANGKOK – De viering van het 70-jarig regeringsjubileum van koning Bhumibol Adulyadej op 9 juni is zeer bescheiden in vergelijking met de viering van zijn diamanten jubileum tien jaar eerder. De gezondheid van de koning en zijn echtgenote koningin Sirikit laat geen uitgebreid feest toe waaraan ze zelf deelnemen.

Tekenend is dat de voorbereidingen ook pas in maart zijn begonnen, en niet zoals in 2006 al een jaar eerder. Toen kwamen vertegenwoordigers van bijna alle vorstenhuizen in de wereld, onder wie prins Willem-Alexander en prinses Máxima, naar Bangkok en werd er een bijzondere ceremoniële vaartocht gehouden op de Chao Praya.

De broze gezondheid van de 88-jarige Thaise vorst staat nu ook niet toe dat bij de plannenmakerij rekening wordt gehouden met een publiek optreden. De koning heeft in januari voor het laatst even het Siriraj-ziekenhuis verlaten waar hij samen met zijn vrouw in feite al sinds september 2009 vrijwel permanent verblijft.

De Thaise legerleider en premier generaal Prayut Chan-o-cha is op de jubileumdatum aanwezig bij een religieus huldeblijk bij de tempel van de Smaragdgroene Boeddha op het terrein van het koninklijk paleis in Bangkok. Daar komen om 9.08 uur 770 monniken bijeen om zegeningen te zingen voor de koning.

De Thaise bevolking is aangespoord het speciaal voor de gelegenheid ontworpen koninklijk logo in huis en op kantoor aan te brengen, als eerbetoon aan de koning Bhumibol. Hij is het langst regerende staatshoofd in de wereld en de langst regerende monarch. Koningin Elizabeth is met 64 jaar op de troon tweede.