Stonehenge zou kunnen worden omvergeworpen door mollen als de klimaatverandering in het huidige tempo doorgaat, zo concludeerde een rapport van de Verenigde Naties maandag.
Deze Wereld Erfgoed Locatie is een van de vele die in gevaar is, samen met andere beroemde plaatsen die dreigen in de vergetelheid te raken, zoals het Vrijheidsbeeld, Venetië, Paaseiland en de Galapagos Eilanden.
Het rapport werd geproduceerd door de Union of Concerned Scientists, het VN-orgaan Erfgoed Unesco en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties, die waarschuwde dat warmere winters in het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk de groei van populaties van mollen, konijnen en dassen zullen stimuleren. Doordat zij steeds verder in de grond graven,kunnen zij de prehistorische monumenten in Wiltshire, waarvan sommige meer dan 40 ton wegen, verstoren.
Stonehenge was een van de 31 natuurlijk en cultureel werelderfgoed objecten in 29 landen waarvan het rapport beweert dat ze kwetsbaar zijn voor stijgende temperaturen, smeltende gletsjers, stijgende zeespiegel, intenser weer, de verslechtering van droogte en de langere seizoenen voor bosbranden.
Mechtild Rossler, de directeur van het Unesco World Heritage Centre, zei: "Wereldwijd moeten we de bedreigingen van de werelderfgoed objecten beter zien te begrijpen, ze beter in de gaten houden om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan".