In het spinnenrijk vinden vrouwtjes het leuk om de mannetjes na het paren lekker te verorberen. Om deze pijnlijke dood te vermijden, nemen mannelijke grote wolfspinnen een cadeau mee om het vrouwtje te paaien.

Als mannetjes een dode vlieg meebrengen, hebben ze zes keer meer kans om te blijven leven dan wanneer ze zonder cadeau arriveren. Dat schrijven Deense onderzoekers van de universiteit van Aarhus in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

De biologen bestudeerden het gedrag van tientallen grote wolfspinnen en stelden vast dat alle mannetjes die zonder vlieg arriveerden, genadeloos verslonden werden door de vrouwelijke wolfspin. Van alle mannelijke spinnen die een vlieg meezeulden, werd er slechts eentje opgegeten.

Opvallend genoeg maakte het niet uit of de vrouwtjesspinnen hongerig waren. Ook spinnen die dagenlang al geen prooi meer hadden opgesmikkeld, lieten de flirtende mannetjes ongedeerd gaan. Volgens de wetenschappers dient de dode vlieg dan ook als een afleidingsmanoeuvre. Na de paring is het vrouwtje zo druk bezig met het geschenk, dat de mannetjes de benen kunnen nemen.

De grote wolfspin komt voor in heel Europa, ook in Nederland. De dieren zijn voornamelijk te vinden in bossen en op heidevelden.