De Oppenheimer Blue is sinds woensdag de duurste geveilde diamant ter wereld. De grootste helderblauwe diamant ooit onder de hamer, zoals Christie's de steen aanprees, ging van de hand voor omgerekend ruim 51 miljoen euro (58 miljoen dollar).

De 14,62 karaats diamant is rechthoekig. Hij is vervat in een ring en wordt geflankeerd door twee kleinere diamanten. De edelsteen is genoemd naar de Britse mijnbouwmagnaat Philip Oppenheimer (1911-1995), die hem ooit cadeau deed aan zijn vrouw. Oppenheimer controleerde via het bedrijf De Beers de wereldmarkt van diamanten. ,,Van alle diamanten die hij in vijftig jaar tot zijn beschikking had, koos hij deze voor zijn vrouw", aldus een woordvoerder van Christie. Hij voegt eraan toe dat de steen niet helemaal perfect is, maar wel bijna.

De steen werd ontdekt in de Premier-mijn in Zuid-Afrika, waar in 1905 ook de Cullinan ontdekt werd, de grootste diamant ter wereld. De Oppenheimer Blue ging woensdag onder de hamer na een strijd van meer dan twintig minuten tussen twee anonieme amateurbieders. Christie's had verwacht dat de diamant voor een bedrag van 38 45 miljoen dollar verkocht zou worden. Dat werd dus veel meer. De Oppenheimer Blue is nog weer een stuk duurder dan de Blue Moon, die vorig jaar met ruim 43 miljoen euro het record vestigde.
Foto