Vliegtuigexperts hebben zich deze week achter de oren gekrabt toen een op Heathrow geland vliegtuig van British Airways een vierkant wiel bleek te hebben. Wat er precies is gebeurd, weet tot nu toe niemand.
Een van de theorieën is dat de band onderweg lek ging en langzaam is leeggelopen. De rubberen band vervormde op de grote hoogte door de daar heersende lage temperaturen.

De crew van het vliegtuig, dat vanuit Hong Kong kwam, kreeg een melding van drukverlies in één van de banden, maar besloot de reis te vervolgen. Uiteindelijk is het vliegtuig veilig geland in Heathrow.

Volgens een vliegtuigexpert zou een leeggelopen band echter rond zijn als het vliegtuig landt. ,,De band heeft deze vorm dan ook aangenomen nadat het vliegtuig stil kwam te staan'', vertelt hij aan de Britse krant Metro. ,,Het gewicht van het vliegtuig staat op het wiel, dat gemaakt is van licht maar sterk aluminium. Het effect hiervan is hetzelfde als wanneer je in een rubberen ring knijpt. Die kan dan een andere vorm aannemen. In het geval van een A380, waar het hier om gaat, blijkt dat vierkant te zijn.''

Het zou kunnen dat de band leeg is gelopen doordat de remmen oververhit raakten en hard tegen de band aan duwden, vertelt de expert. ,,Maar dit is erg onwaarschijnlijk, omdat piloten een waarschuwing krijgen als de remmen te hard zijn. Een andere optie is dat er iets op de landingsbaan in Hong Kong lag dat in de banden heeft gesneden. In die gevallen zijn piloten getraind om goed met de situatie om te gaan.''
Foto