Een tackle tijdens een partijtje rugby heeft het leven van de 17-jarige Brit Sam Tai voor eens en voor altijd op zijn kop gezet. De jongen vergeet sindsdien alles: elke ochtend moeten zijn ouders hem vertellen wie hij is, waar hij is, wie zijn vrienden zijn, wat er gebeurd is in zijn favoriete TV-series. Toch blijft hij positief.

Na de bewuste tackle werd Tai naar de kant gehaald en gecontroleerd op een hersenschudding, maar er werd niks geconstateerd. Nietsvermoedend werd hij weer terug het veld in gestuurd. De gevolgen van de tackle werden pas duidelijk in de nacht die volgde.

,,Wie ben jij? Uit mijn bed!" riep Sam tegen zijn 18-jarige vriendin Ellie Watson, die bij hem was blijven slapen. Sam wist niet meer wie ze was en herkende ook zijn familie niet meer. De jongen werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hersenscans werden genomen. Uit de scans bleek echter dat zijn hersenen geen schade hadden opgelopen.

Sams geheugen wordt elke nacht gewist. Hij kan zich niets meer herinneren over zijn verleden en over alles wat de afgelopen 24 uur is gebeurd. ,,Elke ochtend vertel ik hem dat hij een broer heeft", zegt Sams moeder Jane tegen de Britse krant York Press. ,,Dan zegt hij: 'Wauw, cool!' Maar de volgende dag is hij dat vergeten en moeten we het hem opnieuw vertellen."

Sam herkent zijn vader, Rob, ook niet en zelfs zijn eigen huis herinnert hij zich niet. ,,Op een dag wandelde hij mijn studeerkamer binnen en zei hij: 'Wat een mooi huis!' Over het huis waar hij al heel zijn leven woonde", vertelt Jane. Sam vergeet ook elke dag welke muziek hij graag hoort. ,,Maar dat lost hij op door elke dag zijn zoekgeschiedenis op YouTube te bekijken."

Sam mag dan wel elke dag zo goed als alles vergeten, sommige dingen herinnert hij zich wel nog. Zijn telefoonnummer is niet uit zijn hoofd te krijgen en soms herinnert hij zich volledig willekeurige dingen uit het verleden. Hij weet ook nog hoe hij naar het toilet moet gaan of hoe hij zijn tanden moet poetsen.

Een week geleden herinnerde Sam zich ook plots enkele karatebewegingen, die hij samen met zijn trainer oefende. Jane legde het mooie moment vast en zette de beelden op Facebook.

Het is onduidelijk wat het geheugenverlies heeft veroorzaakt. Artsen krijgen na verschillende grondige onderzoeken en scans geen verklaring boven tafel. Volgens de MRI-scans zijn de hersenen niet beschadigd. Het is dan ook een raadsel wanneer Sam zijn geheugen zal terugkrijgen. Als dat al ooit gebeurt.

Sam maakt het beste van de situatie en is blij dat hij niet zwaar gewond raakte door de tackle. ,,Ik leer elke dag nieuwe dingen", is Sam positief. ,,Het is zelfs al een gewoonte geworden."