Een 35-jarige vrouw uit België heeft een aantal uur in coma gelegen nadat ze tijdens een hardloopwedstrijd in Ieper een blikje energiedrank had genuttigd. De vrouw heeft waarschijnlijk te weinig water gedronken tijdens het sportevenement, meldt Het Nieuwsblad.

Na acht kilometer rennen in warm weer kreeg Kathy Vandeportael een blikje Red Bull aangereikt van een promotieteam. Red Bull zegt dat de energiedrank nooit is bedoeld als alternatief voor water. Het bedrijf vindt dat het de eigen verantwoordelijkheid is van mensen om voldoende te hydrateren.

,,Om tijdens het sporten te hydrateren, moet je bovenop energiedrank dus ook water drinken", zegt woordvoerder Federik Schatteman van Red Bull. ,,Daarom boden we tijdens dit evenement ook water aan, zoals we dat altijd doen."

,,Voor de wedstrijd was er een briefing waarin drie maal toe werd gezegd dat we geen water of andere dranken mochten aannemen van mensen langs de weg omdat dat concurrerende merken waren", aldus Vandeportael. ,,Vandaar dat we dat niet hebben gedurfd omdat we geen problemen wilden. Daardoor was ik verplicht om Red Bull te drinken want er was niks anders aan de bevoorradingspost."

Volgens de krant is er vaak te weinig water aanwezig bij grote sportevenementen. De organisator van de wedstrijd in Ieper ontkent dat met klem. ,,We bevoorraden altijd met water en soms met sportdrank", zegt Gert Van Goolen. ,,Dat hier op een bepaald moment alleen Red Bull te krijgen was en er even een watertekort was, kwam door het warme weer en doordat veel lopers het ook over hun hoofd gooiden."

Tom Teulingkx, voorzitter van de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen in België, wijst op de risico's van het drinken van energiedrank in plaats van water: ,,Eén blikje bevat 80 milligram cafeïne, evenveel als een paar koppen sterke koffie. Het werkt vochtafdrijvend en jaagt je hartslag en bloeddruk de hoogte in. Je brengt mensen in gevaar als er geen water is."

,,Cafeïnehoudende energiedranken als Red Bull drinken tijdens het sporten is niet gevaarlijk". Dat zegt professor Jan Tytgat, toxicoloog verbonden aan de KU Leuven, woensdag tegen Belga. Tytgat benadrukt wel dat sporters ook voldoende water moeten drinken.

Professor Tytgat spreekt de bedenkingen rond energiedranken deels tegen. ,,Er is zeker een link tussen het drinken van cafeïnehoudende energiedranken en een verhoogde hartslag of bloeddruk", aldus Tytgat, ,,maar het zou overdreven zijn om te zeggen dat iedereen die intensief sport en daarbij een Red Bull drinkt, gevaarlijk bezig is".

De professor vermoedt dat de hartslag van de vrouw na vijf kilometer lopen al serieus verhoogd was. ,,Die hoge hartslag, in combinatie met de hitte en een gebrek aan water, hebben vermoedelijk een hartritmestoornis veroorzaakt. En dus niet de Red Bull. In erg extreme gevallen kan Red Bull ongezond zijn voor sporters, maar wie een normale hoeveelheid Red Bull drinkt, en zorgt dat hij voldoende water, suikers en mineralen binnenkrijgt, loopt absoluut geen gevaar", aldus Tytgat.

Vandeportael houdt volgens artsen geen blijvende schade over aan haar bewusteloosheid.