Een Indiase vrouw is op 70-jarige leeftijd voor de eerste keer moeder geworden. Daljinder Kaur beviel vorige maand van een jongen, nadat ze twee jaar lang IVF-behandelingen onderging. Samen met haar 79-jarige echtgenoot had ze de hoop verloren nog een kind te krijgen. Volgens de vrouw is haar leven nu compleet.
Het stel- dat woont in de stad Amritsar in de Indiase staat Haryana- is al 46 jaar getrouwd, maar tot een baby kwam het nooit. ,,Toen we een advertentie zagen over IVF, dachten we 'dat moeten we ook eens proberen'. Ik wilde dolgraag een baby van mijzelf", vertelt de kersverse moeder aan persbureau AFP.

De baby werd verwerkt met behulp van een eicel en sperma van het echtbaar en is kerngezond. Het kind weegt twee kilo en werd op 19 april geboren. Kaur en haar echtgenoot Mohinder Singh Gill, die een boerderij bezit, hebben het kindje de naam Armaan gegeven. ,,Mensen hebben het er vooral over wat er met het kind gebeurt als wij sterven, maar ik heb het volste vertrouwen in God. Hij zal zorgen voor alles."

Anurag Bishnoi, de man die de vruchtbaarheidskliniek runt waar het paar terecht kwam, was aanvankelijk sceptisch over de behandeling bij het stel op leeftijd. Maar tests toonden aan dat Kaur in staat was om een foetus te dragen. ,,Ik wilde ze eerst afwijzen, omdat de dame er erg broos uitzag. Maar alle testresultaten waren goed", aldus de dokter.

Kaur denkt dat ze ongeveer 70 jaar oud is, maar zeker weten doet ze het niet. In India is het een veel voorkomend scenario dat mensen geen geboortecertificaat krijgen. De kliniek stelt dat de dame zelfs 72 jaar oud is.

In India wordt onvruchtbaarheid soms gezien als een vloek van God. ,,God hoort onze gebeden. Mijn leven voelt compleet nu. Ik voel me vol energie. Mijn man is ook erg zorgzaam en helpt me zo veel als hij kan", vertelt de moeder op leeftijd.

Ze is niet de enige in India, die op haar zeventigste een kind heeft gebaard. Een 72-jarige vrouw uit Uttar Pradesh kreeg in 2008 een tweeling, ook door middel van IVF.
Foto