Doodsbenauwd was ze, de dertigjarige blonde Amerikaanse, die naast een man met donkere krullen in het vliegtuig zat. Hij sprak in een raar accent, had een baardje en krabbelde vreemde tekens in zijn kladblok. Meer dan genoeg reden om het cabinepersoneel te waarschuwen, waarop de piloot rechtsomkeert maakte.

Het ging om een vlucht tussen de Amerikaanse steden Philadelphia en Syracuse. Het vliegtuig stond op punt van vertrekken toen de vrouw zei dat ze zich ziek voelde. Ondertussen gaf ze een blaadje aan een steward waarop ze haar verdenkingen had geschreven. De verdachte man werd vervolgens van boord gehaald en ondervraagd.

Zijn aantekeningen bleken geen Arabisch schrift, maar een differentiaalvergelijking. Zijn accent is Italiaans. En hij is geen terrorist maar een gerenommeerd econoom, genaamd Guido Menzio. Nadat hij de autoriteiten in Philadelphia zijn wiskunde-aantekeningen liet zien, mocht hij weer aan boord.

Tegen de Washington Post zegt de econoom aan de universiteit van Pennsylvania dat niet alleen de beveiliging een fout heeft gemaakt, maar dat de xenofobie in de Verenigde Staten in dit verkiezingsjaar toeneemt en dat dat slecht uitpakt voor mensen die er anders uitzien.