Eten stelen omdat je honger hebt, mag dat? In Italië in ieder geval wel. Daar werd een dakloze man vrijgesproken nadat hij wat kaas en worst had meegenomen uit een winkel omdat hij honger had.

Toen Roman Ostriakov in 2011 zijn soepstengels afrekende in een winkel in Genua, werd hij betrapt op het stelen van twee stukken kaas en een pakje worst. Het ging maar om 4 euro, maar dat was evengoed te veel voor de dakloze.
Geen diefstal, maar poging tot diefstal

De rechtszaak nam veel tijd in beslag. Na vier jaar werd de man schuldig bevonden aan diefstal en veroordeeld tot zes maanden cel en een boete van 100 euro. Maar de aanklager vond dat Ostriakov niet veroordeeld had moeten worden voor diefstal, maar voor poging tot diefstal: hij werd betrapt met de kaas en worst in zijn zak vóórdat hij de winkel had verlaten.

Maar de hoogste rechtbank in Italië heeft nu het hele vonnis van tafel geveegd. Volgens de rechter staat het recht om te leven namelijk boven het recht op eigendom, wat betekent dat de man het eten mocht stelen omdat hij zo'n honger had.
'Stelen brood moet mogen'

Ook in Nederland is eten stelen bij extreme honger een punt van discussie geweest. De inmiddels overleden bisschop Muskens van het bisdom Breda praatte in 1996 het stelen van brood goed als mensen honger hebben en geen andere mogelijkheid meer zien om te overleven.