In Thailand is er een plastic babyboom aan de gang. Thaise volwassenen lopen massaal rond met de zogenaamde 'Luk thep'-poppen. Ze gaan ermee naar de kapper, krijgen een stoel in het vliegtuig en krijgen zelfs restaurantmaaltijden geserveerd. De 'baby's' worden in grote getale aangeschaft omdat wordt verondersteld dat ze worden bewoond door geesten die geluk brengen.

De eigenaar moet de geest tevreden stellen en goed verzorgen door hem (of haar) eten en drinken te geven. Veel mensen uit Thailand geloven dan dat ze de loterij winnen of een goede vrouw krijgen, aldus HP de Tijd. Vertaald is Luk thep 'engeltje'. De geest kan natuurlijk ook wraakzuchtig worden wanneer je hem verwaarloosd.

Op het eerste gezicht lijken de eigenaren van de poppen voornamelijk mensen uit de middenklasse te zijn. Volgens The Atlantic zou de populariteit mogelijk komen door een laag geboortecijfer. Dit cijfer is de afgelopen decennia namelijk gedaald van zes kinderen per vrouw tot 1,5. Ook lijkt de rage te komen door religie. Er wonen veel animisten in het land. Hierbij geloof je dat alles op aarde bepaalde krachten kan bezitten.

Verering van kinderen is in Thailand een eeuwenoude traditie die zo nu en dan andere vormen aanneemt. Inmiddels is het bezit van een Luk thep-pop een rage. De poppen zien er levensecht uit en kosten tussen de 37 en 250 euro.

Volgens de Global Post is het Thaise medium Mama Ning degene die de rage is gestart. Zij verzamelde poppen en verkocht kleinere spullen, maar dat ging niet goed. Volgens Mama Ning beloofde een van de poppen haar te helpen. Ze gaf de pop een naam en kleedde het ding aan. Doordat veel mensen in Thailand erg bijgelovig zijn, werd dit een succesverhaal.