Ruim 380 kilometer heeft een herdershond in het Verenigd Koninkrijk afgelegd om weer bij zijn oude baasje te zijn. Pero deed er twaalf dagen over om van zijn nieuwe thuis in het Engelse Cockermouth naar zijn vertrouwde plek in Penrhyncoch te lopen. Boer Alan James stond even met zijn mond vol tanden toen zijn trouwe viervoeter plots weer voor de deur stond.
Gemiddeld moet Pero zo'n 32 kilometer per dag afgelegd hebben. ,,Geen idee hoe hij dat geflikt heeft, hij moet een soort van navigatiesysteem in zijn brein hebben zitten", aldus het baasje tegen de Britse krant The Telegraph. ,,Een herdershond kan heel wat kilometers afleggen, dat is het probleem niet. Maar de oriŽntatie?"

Het stel had de hond aan een collega van Alan gegeven, omdat die op zoek was naar een hond die de schapen kon drijven en een quad kan volgen. ,,Pero leek ons geknipt voor die taak, dus brachten we hem daarheen op proef."

Niet lang daarna kregen ze te horen dat de hond verdwenen was. Afgelopen week stond hij weer voor hun deur. ,,Pero werd gek van geluk toen hij Alan zag. Voor ons is het een compleet mysterie hoe hij het voor elkaar heeft gekregen om ons weer te vinden. Hij zag er niet hongerig of verzwakt uit, hij moet in die periode dus eten gekregen hebben. We zouden graag zijn route reconstrueren. Maar we zijn vooral blij om hem weer bij ons te hebben."

Alan en zijn vrouw zijn zodanig onder de indruk, dat ze besloten hebben om Pero voor de rest van zijn leven te houden. ,,Het zou niet eerlijk zijn om hem nu opnieuw weg te sturen", voegt James toe. ,,Hij was zo blij om terug bij ons en de andere honden te zijn."
Foto