Een zeer zeldzame Sumatraanse tijger is overleden in de dierentuin van Surabaya op het Indonesische eiland Java. De dierentuin wordt de 'Death Zoo' genoemd en dankt zijn naam aan de honderden dieren die er de afgelopen jaren te vroeg zijn overleden.

,,De mannetjestijger Rama stierf aan hartfalen", zegt woordvoerster Veronika Lanu tegen AFP. Of hij ook door de dierenverzorgers is verwaarloosd, is niet duidelijk. Eerder zijn er in de dierentuin namelijk een aantal orang-oetans, een tijger en een giraffe wel overleden als gevolg van verwaarlozing.

Volgens Lanu zijn er met betrekking tot Rama de juiste procedures gevolgd. ,,Zijn dood was het gevolg van natuurlijke oorzaken. We verzorgden de tijger zo goed als we konden."

De zestien jaar oude tijger had ernstige problemen met zijn tanden, had een nare hoest en was de laatste tijd erg futloos. Na de dood van Rama zijn er nog zes vrouwelijke en drie mannelijke Sumatraanse tijgers aanwezig in het dierenpark.

Het beheer van de dierentuin van Surabaya is overgenomen door het stadsbestuur. Toch blijven er veel dieren doodgaan in vergelijking met andere dierenparken. Actievoerders blijven pleiten voor een sluiting. Zij vinden dat de kooien te klein, te vol en in staat van verval zijn. Daarnaast vinden ze de verblijven niet hygiŽnisch genoeg.