Er is een nieuwe methode voor niertransplantaties waarbij nieren van elke donor geschikt zijn. Een beschrijving van dit onderzoek werd donderdag gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Voorheen moesten nierpatiënten een zo perfect mogelijke match zien te vinden omdat het immuunsysteem de neiging heeft getransplanteerde organen af te stoten.

“Vroeger zeiden we dat je geen transplantatie kon krijgen als je geen compatibele donor had. Nu kunnen we toch transplanteren, ook al heb je geen compatibele donor” zegt dr. Dorry Segev van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore (USA).

Dat is goed nieuws voor mensen die op een wachtlijst staan voor transplantatie. De nieuwe techniek heet “desensibiliseringstherapie” en maakt het mogelijk dat patiënten transplantatie van elke donor kunnen accepteren en ook niet meer afhankelijk hoeven te zijn van dialyse.

De desensibiliseringstherapie filtert antistoffen uit die anders het getransplanteerde orgaan zouden aanvallen. Er werden 1025 patiënten volgens deze methode behandeld; na acht jaren was 77% nog springlevend en gezond.