Het lijkt erop dat basisschool de Ronde Maat in Rijssen haar naam eer aandoet. Op dit moment zijn maar liefst acht jufs tegelijk zwanger.

Nog nooit eerder had de reformatorische basisschool in één jaar met zo veel zwangerschappen te maken, vertelt locatiedirecteur Aart van den Noort. „Bij mijn weten is dit uniek voor onze school.” Vanaf het begin van het schooljaar kreeg hij te horen dat ze in blijde verwachting waren. „Ik hoorde het soms als eerste na hun man. Alle dames hadden een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor de groepen, die toenam naarmate het aantal zwangeren toenam.”

Opgeteld vallen vier volstijdsleerkrachten weg op de 14 fte die de Ronde Maat –11 groepen en 250 leerlingen groot– heeft. „Een flinke aderlating.”

Des te blijer is Van den Noort dat hij de vervanging kon rondkrijgen. „Het was een behoorlijke puzzel. Gelukkig bevallen de dames niet gelijktijdig. Daarnaast boden nogal wat niet-zwangere deeltijdcollega’s aan meer te gaan werken. Verder hebben we wat nieuwe collega’s benoemd en konden we een beroep doen op de invalpool van de schoolvereniging waarvan we deel uitmaken.”

Van den Noort was „uiteraard blij voor de collega’s en hun gezinnen.” Hij constateert dat ook de kinderen enthousiast reageerden „Eén van onze lio-stagiaires had een baan gekregen en vertelde dat ze iets leuks te melden had. De reactie van één van de leerlingen was dan ook: „Oh, dan krijgt u vast ook een baby!””

V.l.n.r: Corine Haase-Pluimers (25 jaar, groep 6, uitgerekend 27 maart), Ilze Altink-Slots (26, groep 2, 30 maart), Annet Jans-Baan (31, groep 3, 15 mei), Willemine Dannenberg-Pluimers (31, groep 1/2, 3 juni), Linda Slagman-Makkink (37, groep 4, 16 mei), Inge Ligtenberg-ten Hove (26, groep 4, 25 juni), Heidi Berkhoff-Egas (26, groep 3, 9 juli), Edith Spenkelink-van Heek (38, groep 7, 28 juli).
Foto