De bodems van oceanen liggen vol met de vlijmscherpe haaientanden die je kent uit de film Jaws. Dat komt omdat haaientanden relatief makkelijk afbreken.

Toch hebben haaien geen kunstgebit nodig: hun tanden groeien namelijk vanzelf weer aan – met dank aan een bepaald weefsel dat haaien in de bek hebben, wat je ook tegenkomt bij alle wezens in een bepaalde fase van hun leven.

Dit weefsel (de lamina dentalis) kom je altijd tegen daar waar tanden gevormd zullen worden. Bij ons mensen (en dieren die maar een- of tweemaal tanden ontwikkelen) wordt het weefsel weer opgenomen (geresorbeerd) nadat de tand af is.

Wanneer een haaientand afbreekt, wordt er razendsnel een nieuwe tand gemaakt zodat de haai niet met een mond zonder tanden zit. Zijn lamina dentalis wordt echter niet geresorbeerd.

Er zijn nog enkele diersoorten die dit kunstje ook kunnen, maar mensen bezitten deze “haaiencellen” ook, ontdekten wetenschappers. Wij konden heel lang geleden ook continu nieuwe tanden maken, maar die eigenschap is in de loop van vele duizenden jaren verloren gegaan.

Dr. Gareth Fraser van de Universiteit van Sheffield denkt dat het mogelijk moet zijn om deze cellen, die aan het begin van onze tienerjaren verloren gaan, opnieuw te activeren zodat onze uitgevallen tanden vanzelf regenereren.
De tandenfee zal het er maar druk mee krijgen.