Paddenstoelen blijken piepschuim te kunnen vervangen in verpakkingsmateriaal. Meubelketen IKEA gaat die uitvinding van het amerikaanse bedrijf Ecovative toepassen.

De paddenstoelensoort mycellium groeit op plantenafval. Na een paar dagen groeien gaat het goedje in een mal om het in de gewenste vorm te persen. Daarna wordt het resultaat gedroogd zodat het niet verder groeit.

,,We zoeken naar innovatieve alternatieven voor materialen, zoals bijvoorbeeld piepschuim vervangen door mycelium - paddenstoelenverpakking dus," zegt hoofd duurzaamheid bij IKEA in Groot-BrittanniŽ Joanna Yarrow maandag tegen The Telegraph. ,,Veel producten worden geleverd in piepschuim dat niet of nauwelijks te recyclen is."

Ecovative schrijft op zijn site over het product: ,,Vergelijk het met een onvolgroeid stuk hout. Mushroom Materials vergaan niet zonder blootstelling aan levende organismes, zoals in de grond, en vocht. Een houten tafel zal niet wegrotten tenzij de condities kloppend zijn. Als je de tafel buiten zet of de houtsnippers op de composthoop gooit, zal het natuurlijk ontbinden. Hetzelfde is waar voor Mushroom Materials."