Een vulkaanuitbarsting verwoestte in 1985 het stadje Armero in Colombia. Twee zusjes dachten van elkaar dat ze de ramp niet hadden overleefd. Nu, dertig jaar later, hebben ze elkaar weer ontmoet.

Op 13 november 1985 werd Armero bedolven onder een modderstroom van vulkanisch materiaal. Ruim 20.000 mensen kwamen om het leven in de stad die op dat moment ongeveer 30.000 inwoners had.

Lorena Sanchez en Jaqueline Sanchez waren op het moment van de tragedie 3 en 9 jaar oud. Ze werden na de vulkaanuitbarsting apart opgevangen en wisten van elkaar niet wat hun lot was. De autoriteiten waren er na een tijdje van overtuigd dat ze hun familie hadden verloren. Lorena en Jaqueline werden daarom door twee verschillende families geadopteerd.

Tientallen jaren later zag Jaqueline op Facebook een video van de Armanda Armero Foundation met daarin haar jongere zusje Lorena. Ze zei daarin op zoek te zijn naar overlevende familieleden van de vulkaanramp. Voor Jacqueline was de stap toen snel gezet.

De stichting liet een DNA-test uitvoeren en er bleek een match te zijn. De twee waren voordat ze elkaar zagen behoorlijk nerveus. "Het is tegelijk mooi en triest om er dertig jaar na de ramp achter te komen wat er met mijn zus is gebeurd", zegt Lorena. "We moeten dertig jaar van elkaars leven inhalen."

En Jaqueline was op haar beurt bang dat haar jongere zusje haar zou afwijzen. "Ik vind het spannend en ben nerveus. Ik vraag me af of ze van me zal gaan houden." Bij de hernieuwde ontmoeting donderdag vielen ze elkaar in de armen.