Heenvliet wordt de eerste plaats in Nederland die een bushalte heeft met 'vloerverwarming'. Aan dit high tech-systeem wordt de laatste hand gelegd.

Straks zijn glijpartijen als het heeft gesneeuwd of geijzeld verleden tijd voor mensen die de bus willen pakken in het dorpje langs de Groene Kruisweg tussen Spijkenisse en Brielle.

,,Met dit systeem werken we al bij de op- en afrit van een tunneltje in Gelderland en het loopt daar perfect,'' zegt projectleider Ron van Wijk van GFSC Consultants and Engineers uit Baarn. Bij een presentatie aan de provincie kwam zijn bedrijf als winnaar uit de bus.

De provincie ziet 'Heenvliet' als proefproject en bepaalt aan de hand van de uitkomsten ervan of het systeem ook bij andere bushalten in Zuid-Holland moet worden ingevoerd.

De vloerverwarming bestaat uit kunststoffolie met heel dun metaalmengsel die onder het wegdek wordt gelegd. Als er spanning op wordt gezet, geeft het systeem infraroodwarmte en dat doet de sneeuw en het ijs smelten. Sensoren in het wegdek schakelen het systeem bij een bepaalde temperatuur automatisch in. Voor de benodigde energie zijn zonnepanelen geplaatst op de bushalte en op de nabijgelegen fietsenstalling. ,,Het levert een bijdrage aan hoogwaardig openbaar vervoer,'' legt Van Wijk uit.

Want behalve de bushalte en de stoep ervoor worden ook het wandelpad en fietstunneltje ernaar toe van 'vloerverwarming' voorzien. De bushalte bij de ongelijkvloerse kruising in Heenvliet is heel populair bij schooljeugd.