De hoop om Jan Koernap (87) ooit nog levend terug te zien, had de familie al min of meer opgegeven. Na 1 week wanhopig zoeken, inclusief een beloning van 10.000 euro voor de gouden tip, kwam vrijdag plotseling het verlossende telefoontje. Al die tijd lag Koernap in een ziekenhuis in het Duitse Duisburg.

Blij en opgelucht is kleinzoon Jan Koernap junior als zijn opa zaterdag weer thuiskomt in Rosmalen. Toch zit de zaak hem en de rest van de familie behoorlijk dwars: waarom heeft het ziekenhuis niet even gebeld? ,,Ruim 1 week lang gingen we door een hel."

Koernap vertrekt woensdagmiddag 10 februari in gezonde toestand met zijn auto vanuit Roosendaal naar Rosmalen. Onderweg krijgt hij een lichte hersenbloeding, vertelt kleinzoon Jan Koernap. In een verwarde toestand neemt de bejaarde man bij Tilburg de afslag richting Venlo om uiteindelijk in de buurt van Duisburg te stranden.

Terwijl Koernap zich op een gegeven moment de weg terug weer kan herinneren, haalt de Duitse politie hem van de weg wegens gevaarlijk rijgedrag. Agenten zien dat hij medische hulp nodig heeft. Koernap wordt naar een ziekenhuis gebracht.

In dat ziekenhuis heeft hij een dag of 7 gelegen, een week waarin hij tevens 87 jaar oud werd. Hoewel Koernap onder meer zijn rijbewijs bij zich heeft en een brief waarop zijn naam en adres staan vermeld, wordt de familie niet ingelicht, vertelt zijn kleinzoon. Dat gebeurt uiteindelijk pas afgelopen vrijdagmiddag. Ook zijn auto, een bruine Volkswagen Passat, is weggesleept zonder daarbij iemand in te lichten.

,,We gaan nog wel uitzoeken hoe dat kan,'' zegt Jan. ,,Terwijl wij dagen in onzekerheid zaten, had het ziekenhuis alle gegevens gewoon bij de hand."

De politie heeft - onder meer via een opsporingsbericht - meegezocht naar Koernap. ,,Hoe deze zaak verder gelopen is, weet ik ook niet precies,'' zegt een politiewoordvoerder. ,,De verantwoordelijkheid om op zoek te gaan naar familieleden, ligt hier toch bij het ziekenhuis.''

Bij de familie Koernap heerst nu vooral de opluchting. ,,We zijn blij dat hij heelhuids thuis is. Hij zit alweer te praten en te mopperen op de bank, dus hij is al bijna weer de oude,'' lacht Jan. Het rijbewijs van Koernap is door de Nederlandse politie, in overleg met de familie, in beslag genomen.

Koernaps zoon Kinny heeft heel wat slapeloze nachten achter de rug. Toen zijn vader nog vermist was, zei hij tegen Omroep Brabant: ,,Hij heeft een duur horloge om, twee dure ringen om. Hij heeft altijd veel geld op zak. Dus we denken dat iemand hem gevolgd is en hem uiteindelijk beroofd heeft.'' Gelukkig blijkt dat scenario niet juist.