De nationale Belgische ziekteverzekeraar Riziv vergoedt een duur geneesmiddel tegen longfibrose niet aan patiënten die roken. Alleen degenen die met een urinetest kunnen bewijzen dat ze niet roken, hebben recht op terugbetaling. De ziekteverzekering koppelt zo de toegang tot een geneesmiddel aan de levensstijl.

De behandeling met het geneesmiddel Ofev kost per patiënt 30.000 euro per jaar. Het middel verlicht het lijden van patiënten met idiopathische longfibrose, een zeldzame en agressieve ziekte die patiënten kortademig maakt en die de patiënt op den duur het gevoel geeft dat hij stikt.
Straf

Professor Wuyts, verbonden aan de Universiteitskliniek in Leuven, zegt dat mensen met een ongezonde levensstijl worden gestraft. Wuyts wijst er verder op dat nog nooit bewezen is dat roken de oorzaak is van idiopathische longfibrose.

De algemeen directeur van Riziv zegt dat roken een ongunstig effect heeft op de ziekte en dat het daarom niet onredelijk is om aan de patiënten te vragen om te stoppen met roken. Dat is in het belang van hun eigen gezondheid, aldus Riziv.