Ongesteld? Dan heb je recht op een betaalde, vrije dag. In China dan. Vrouwen in Nederland met pijnlijke krampen werken daarentegen dapper door.

Menstruatieverlof is niet nieuw in Azië. Sinds 2001 hebben vrouwen in Zuid-Korea recht op een maandelijkse dag vrij. Ook in andere landen in Azië, zoals Japan, Indonesië, Zuid-Korea en Taiwan kunnen vrouwen thuisblijven als ze last hebben van hun menstruatie. Sinds deze week geldt het verlof dus ook voor Chinese provincies Shanxi, Anhui en Hube, schrijft CNN.

Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat 10 procent van de vrouwen last heeft van menstruatiepijn, in de medische wereld beter bekend als dysmenorroe. Vooral bij jonge vrouwen komt de kwaal vaak voor.
Een kwart van de vrouwen heeft overigens helemaal nergens last van.

Het is opvallend dat Azië de leiding neemt als het gaat om zogenaamd menstruatieverlof. Overigens wordt er weinig gebruik van gemaakt, blijkt uit cijfers.

In Europa en ook in ons land wordt de discussie wordt het 'normaal' gevonden dat vrouwen met pijnlijke krampen en op hol geslagen hormonen gewoon op kantoor zitten. De discussie wordt zelden gevoerd.

De Britse professor Gedis Grudzinskas heeft een paar jaar geleden wel voorgesteld om menstruatieverlof in te voeren. De reacties lopen uiteen van 'is dit een grapje?' tot 'graag'.

Critici noemen als reden om tegen het verlof de kosten. Een vrouw die thuiszit kost immers geld. Ook is het volgens critici lastig om te bepalen wat ‘genoeg pijn is’ om thuis te mogen blijven.