Ook al heb je misschien een voorkeur; Coca-Cola smaakt beter uit een glazen fles dan uit een plastic flesje of blikje. Dat is nu wetenschappelijk bewezen.

Dat komt omdat Coca-Cola reageert op het materiaal waarmee het is verpakt, stellen Amerikaanse wetenschappers van het consultingbedrijf Science by Design in onder meer The Sun.

"Bedrijven werken er hard aan om te voorkomen dat verpakkingsmaterialen een chemische reactie aangaan met de vloeistof. Toch kan dat nooit worden voorkomen", zegt onderzoeker Sara Risch.

Wat blijkt? Glas is het beste materiaal om uit te drinken. "Omdat glas het minst gevoelig is voor chemische reacties en de smaak daardoor het meest authentiek blijft. Coca Cola dat in glas is verpakt, smaakt dus het best", stelt Risch.

Plastic flessen hebben een acetaldehyde bekleding. Die voorkomt dat er interactie ontstaat tussen de verpakking en de vloeistof, maar het materiaal kan wel binnendringen in de smaak van de drank. Er kan een zogenoemde 'plastic nasmaak' ontstaan.

Bovendien zorgt het continu open en dichtdoen van de plastic flessen ook voor een bepaalde smaakverandering.

Een blikje is bekleed met polymeren om een reactie tussen het drankje en het metaal tegen te gaan. Ook dat zorgt voor een chemische reactie wat een verandering van smaak met zich meebrengt.