Na een decennialange zoektocht is de Amerikaanse Betty Morrell (82) herenigd met haar moeder van 96, die haar ooit moest afstaan voor adoptie. De ontmoeting was mogelijk dankzij de inspanningen van Morrells kleindochter.

"Het is alsof mijn leven opnieuw begint", zei Morrell tegen de Amerikaanse nieuwszender ABC. Ook voor haar kleindochter was het een verrassing dat haar overgrootmoeder nog leefde. "Het was al mooi geweest als ze een broer of een zus had gevonden."

Van jongs af aan wist Morrell al dat ze geadopteerd was. Haar biologische moeder was overleden toen zij nog maar een baby was, werd haar verteld. Na de dood van haar adoptiemoeder begon Morrell in 1966 een zoektocht naar haar afkomst.

De autoriteiten weigerden echter keer op keer persoonlijke details te geven, omdat dat wettelijk verboden was. Ze kreeg wel te horen dat haar biologische moeder op 13-jarige leeftijd was bevallen. Ze was zwanger geraakt van een 24-jarige man, die later een gevangenisstraf kreeg omdat hij weigerde voor het kind te zorgen.

Omdat ze zou zijn verwaarloosd kwam de jonge moeder onder voogdij van jeugdzorg te staan. Ze werd gedwongen haar kind als peuter af te staan. Een tante die haar mond voorbijpraatte gaf de enige aanwijzing over Morrells oude identiteit: ze had Eva geheten en was geboren in de stad Utica.

De kleindochter van Morrell, zelf ook geadopteerd, beet zich op 12-jarige leeftijd vast in die details. Twintig jaar lang zocht ze naar de familie van haar oma. Uiteindelijk raakte ze via een stamboomsite in contact met de dochter van Lena Pierce.

"Ze brak en begon te huilen", zegt de dochter over het moment dat ze Pierce vertelde dat Eva May was teruggevonden. Er werden snel afspraken gemaakt voor een ontmoeting. Vorige maand ontmoetten de twee elkaar voor het eerst.

"We hadden echt een klik. Het was alles waar ik op kon hopen", zegt Morrell. Haar nieuw-gevonden halfzus zegt dat het gevoel wederzijds is. "Al die tijd is mijn moeder Eva May nooit vergeten."
Filmpje