Wie wil niet voor een zacht prijsje op een toplocatie wonen in een grote stad? In Rome zaten huurders jarenlang voor een dubbeltje op de eerste rij.

In het centrum van de Italiaanse hoofdstad betaalden de bewoners van 574 appartementen huurprijzen die ver, heel ver onder de marktwaarde waren.

In sommige gevallen waren het zelfs vooroorlogse prijzen van minder dan 25 euro per maand. Zoals voor een appartement met uitzicht op het Forum Romanum. Voor de huur van een appartement vlakbij het Vaticaan hoefden de bewoners zelfs maar 10 euro te betalen.

De appartementen, die in sommige gevallen in historische panden zitten, zijn eigendom van de stad Rome. Het is niet bekend hoe het kon dat ze zo goedkoop werden verhuurd.

Interim-burgemeester Fransesco Paolo Tronca bracht de dumpprijzen aan het licht. De gemeente is hierdoor jarenlang grote sommen geld misgelopen. Volgens Tronca gaat het om zo'n 100 miljoen euro per jaar.

De interim-burgemeester stelt een onderzoek in. Volgens Italiaanse media zijn de prijzen zo laag omdat de gemeente nooit de moeite heeft genomen om de prijzen te verhogen.

Tronca volgde in november burgemeester Ignazio Marino op. Marino moest aftreden wegens slecht bestuur. Tegen hem loopt een onderzoek.

Voortaan zullen de huren weer in lijn zijn met de gangbare prijzen.