Transaviapersoneel mag niet meer overnachten in Egypte omdat het daar te onveilig zou zijn. De luchtvaartmaatschappij vliegt er nog wel reizigers heen. Vreemd, vindt de ANVR, de brancheorganisatie voor touroperators.

Transavia heeft die keuze gemaakt omdat de veiligheidssituatie in Egypte 'de gemoederen niet gerust stelt', laat woordvoerder Anita Sunter weten. "Je kunt je afvragen of je in deze situatie in Egypte zou moeten willen zijn."

Waarom dan toch passagiers naar Egypte vliegen? Sunter: "Ons personeel kan niet kiezen, ze worden ingedeeld op vluchten. Passagiers kunnen er wel zelf voor kiezen om in Egypte te blijven."

Touroperators vinden het wel veilig genoeg in Egypte, zegt ANVR. Ze baseren zich op het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en op eigen contacten in het land.

In Egypte is een verhoogd risico op terroristische aanslagen, meldt het ministerie. Het aantal incidenten neemt de laatste tijd toe, ook in gebieden die relatief rustig waren, waarschuwt het ministerie. Zo werd begin deze maand een toeristenhotel in de stad Hurghada aangevallen. Daarbij zijn drie toeristen gewond geraakt. Twee dagen daarvoor werd een bus met toeristen beschoten vlakbij de piramides van Gizeh. Daarbij vielen geen slachtoffers.

De ANVR is verbaasd over het besluit van Transavia, zegt woordvoerder Mirjam Dresmé: "Ze mogen een eigen afweging maken. Dit is blijkbaar hun afweging, maar het komt wel vreemd over."

TUI, dat ook op Egypte vliegt, vindt de afweging van de Transavia merkwaardig, zegt een woordvoerder tegen het AD: "Het zou vreemd zijn als we zouden zeggen dat het voor ons personeel te onveilig is, terwijl we onze klanten daar wel laten slapen.''