De gemeenteraad van de Deense stad Randers heeft gemeentekantines, waaronder ook die van kindercreches, verplicht gesteld om varkensvlees te serveren. Dat gebod is bepaald niet door iedereen welwillend ontvangen.

"De Deense eetcultuur moet een centrale rol innemen in het voedselaanbod, en varkensvlees is even belangrijk als ieder ander voedsel", staat in een verklaring van de raad.

In Denemarken wordt al sinds 2013 fel gedebatteerd over het al dan niet stoppen met het serveren van varkensvlees uit respect voor moslims. Er kwam in die tijd steeds meer kritiek op kindercreches die varkensvlees van het menu haalden en overstapten op halalvlees.

Het is overigens niet de bedoeling van de gemeenteraad dat iemand gedwongen wordt iets te eten dat hij niet wil, maar met de uitspraak wil de stad uitdragen dat de Deense cultuur hoog in het vaandel staat.

Strijd tegen islamitische voorschriften
Koren op de molen natuurlijk van de Deense Volkspartij (DF), die sterk gekant is tegen immigratie van moslims naar Denemarken. "De DF werkt nationaal en lokaal voor het in stand houden van de Deense (eet)cultuur, en strijdt daarbij ook tegen islamitische voorschriften en misleidende overwegingen die dicteren wat Deense kinderen moeten eten", zegt DF-partijvoorzitter Martin Henriksen.

De voormalige minister van Integratie Manu Sareen laat in deze 'gehaktballenoorlog', zoals het conflict ook wel betiteld wordt, een heel ander geluid horen. Hij beschuldigt de gemeenteraad van Randers ervan 'een geforceerde ideologie op te willen leggen...in dit geval aan kinderen'.