De gevangenisverantwoordelijke voor de Russische deelrepubliek Komi is deze week aangehouden door de politie. Volgens speurders zou de man zijn macht misbruikt hebben om vijftig kilometer wegdek te laten opbreken en door te verkopen.

Volgens het onderzoekscomité is Alexander Protopopov verantwoordelijk voor het afbreken en verkopen van een snelweg in de Russische deelrepubliek Komi. Tussen 2014 en 2015, toen Protopopov nog gevangenisverantwoordelijke was in Komi, werd er zo’n vijftig kilometer snelweg afgebroken en doorverkocht. Een handelsvennootschap kocht meer dan 7.000 platen gewapend beton van Protopopov, om die nadien opnieuw door te verkopen.

Protopopov, tegenwoordig nationaal adjunct-directeur voor het gevangeniswezen, is aangeklaagd wegens het verduisteren van staatseigendom terwijl hij een officiële functie bekleedde. Andere gevangenismedewerkers werkten mee aan het plan, door te doen alsof ze afval verwerkten. Een van hen is al gearresteerd.

De speurders schatten dat het snode plan van Protopopov de Russische staat zo’n zes miljoen roebel (72.000 euro) gekost heeft. Wegenbouw is een van de meest corrupte sectoren in Rusland. Zo zou een bergweg voor de Olympische Winterspelen in Sotsji meer dan acht miljard dollar gekost hebben.