Leraren, verpleegkundigen en politiemensen in Amsterdam moeten meer betaald krijgen, omdat hun werk in de hoofdstad zwaarder is en het leven duurder dan elders. Dat zegt de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (VVD, Zorg en Welzijn) vrijdag in Het Parool.

Van der Burg roept werkgevers en vakbonden op om de ‘grotestadstoeslag’ voor elkaar te krijgen. Ook het kabinet zou zo’n bonusregeling moeten meenemen bij het afsluiten van de cao’s voor de politie, ambtenaren en docenten, vindt de wethouder. Amsterdam deelt in de eigen cao al extraatjes uit in de vorm van extra vrije dagen, bijvoorbeeld op 1 mei en elk jaar op 5 mei.

“Een onderwijzer in Zuidoost moet harder werken dan zijn collega in Bloemendaal. Een agent in Amsterdam heeft te maken met zwaardere problematiek dan zijn collega in Blaricum. Iemand die in de Amsterdamse psychiatrie werkt, loopt tegen moeilijkere gevallen aan”, zegt Van der Burg.

Ook het wonen in Amsterdam is duurder dan elders, waardoor veel werknemers buiten de stad wonen. De bonus moet ervoor zorgen dat meer agenten, zorgwerkers en leraren weer in de stad komen wonen, als het aan de wethouder ligt. Nu is dat voor velen nog onbetaalbaar, ondanks dat er voor de middeninkomens woningen worden bijgebouwd.