Het Canadese mijnbedrijf Gabriel Resources mag definitief geen goud winnen in het Roemeense dorpje Rosia Montania. Het is tot historisch erfgoed verklaard, waarmee het beschermd is tegen goudwinning.

In bergen van Roemenië, bij het dorpje Rosia Montana, ligt de grootste goudmijn van Europa. Geen wonder dus dat het Canadese Gabriel Resources al vijftien jaar lang zijn zinnen op de plek heeft gezet.

Maar het goud winnen zou, zo vreesden de inwoners, grote milieuschade tot gevolg hebben: een groot gifmeer dat er al is, zou drie keer zo groot worden. ''Over vijftien jaar is de mijn leeg. Dan is er geen werk meer voor ons en zitten we met een compleet verwoeste natuur die voor toeristen niet meer aantrekkelijk is,” zei een van de lokale inwoners vorig jaar tegen verslaggever Hella Hueck. Bovendien zou er te veel geld naar de Canadezen gaan: 80 procent van de inkomsten zouden naar Gabriel Resources gaan, 20 procent naar de Roemeense staatskas.

In 2013 werden de plannen, na hevige protesten, vertraagd. De Roemeense overheid stemde niet in met wetgeving die nodig was om de goudwinning te laten starten. Een flinke financiële tegenvaller voor Gabriel Resources, die de schade van de vertraging (tot 4 miljard dollar) wilde verhalen op de Roemeense overheid. Dat kan dankzij een handelsverdrag tussen Roemenië en het Verenigd Koninkrijk, waar een dochterbedrijf van Gabriel Resources gevestigd is. Een bijzondere constructie, die volgens minister Ploumen bij een handelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten, TTIP, niet meer mogelijk is.

Aan het ‘nee’ van 2013 is nu een extra ‘nee’ toegevoegd: het dorpje is officieel historisch en nationaal erfgoed geworden, wat het beschermt tegen goudwinning-activiteiten, meldt the Guardian. "Op zo’n plek zijn alle mijn-activiteiten verboden," aldus de Roemeense minister van Cultuur. Welke gevolgen dat heeft voor de schadeclaim is niet duidelijk.
Foto