Het is komen overwaaien uit de VS: de Tiny House-beweging. Je koopt een klein huisje zonder hypotheek en hebt ineens alle geld en vrijheid om te doen wat je echt wilt.

Ruimte heb je daarentegen wat minder. Het gaat om woninkjes tussen de 10 en 50 vierkante meter voor een gemiddelde prijs van 34.700 euro. In de Verenigde Staten staan er inmiddels zo’n 10.000. En er zijn honderden websites, boeken en bouwpakketten in omloop voor geďnteresseerden.

In Nederland zijn nu ongeveer veertig mensen met een tiny house bezig. Honderd mensen wonen permanent in een yurt en het bedrijf Sustainer Homes heeft 700 aanvragen liggen voor een zelfvoorzienende containerwoning. Nrc.next zocht een paar van de pioniers op. Want waarin verschilt een tiny house nu eigenlijk van een kleine flat of stacaravan?

“Een tiny house is bedoeld om permanent in te wonen en niet alleen voor recreatie,” vertelt architectuurstudent Lena van der Wal (26) tegen de krant. Samen met broer Laurens (24) richtte ze het eerste architectenbureau voor kleine huisjes op. “De huisjes moeten net zo lang meegaan als een gewoon huis en gezien worden als serieuze woonvorm. Daarnaast kiezen mensen niet voor een tiny house omdat ze geen groter huis kunnen krijgen, het gaat om het gedachtegoed erachter: wonen met minder spullen, meer vrijheid, een kleinere voetafdruk. En of je dit nou bereikt in een tiny house of tuinhuis maakt niet zoveel uit.”

“Het is een zoektocht naar vrijheid,” vult architect Daniël Venneman (30) aan. Hij is een van de oprichters van Woonpioniers, een verzamelplaats voor vernieuwende woonconcepten in Nederland. “Lichter wonen, minder financiële druk, meer ruimte om te doen wat je echt leuk vindt. Door een tiny house wordt het gevoel van onmacht en onbehagen over problemen in de wereld, en die in je eigen leven, omgezet naar ‘ik kan er iets aan doen’.”
Foto