Het Amerikaanse korps mariniers ziet toch af van het gebruik van Google/DARPA-robot AlphaDog, omdat ’ie te luidruchtig zou zijn.

Dat meldt Military.com. Het korps mariniers trainde al met de AlphaDog, codenaam van de LS3 of Legged Squad Support System. De robot liep met mariniers mee terwijl het hun zware lading droeg. Maar de vierpotige ‘robot-pakezel’ blijkt door zijn gasmotor te luidruchtig. "Toen mariniers de robot gebruikten, zagen we het potentiële voordeel niet meer door beperkingen van de robot", zegt woordvoerder Kyle Olson van het korps mariniers tegen Military.com.

"Ze zagen het voor wat het was: een luidruchtige robot die hun positie zou verraden. We hebben de neiging vreemde dingen te maken, en leren daar veel van", aldus Olson. AlphaDog tijdens missies repareren is een ander struikelblok voor de mariniers. Een test met een lichtere en door elektrische aandrijving minder luidruchtige robot bleek ook niet succesvol. De robot kon slechts 18 kilo meedragen, waar AlphaDog zo’n 180 kilo kon meetorsen.

AlphaDog wordt sinds 2008 ontwikkeld door robotmaker Boston Dynamics, sinds 2013 eigendom van Google-moederbedrijf Alphabet. De robot werd in opdracht van DARPA gemaakt, de technische tak van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Sinds 2008 is er 42 miljoen dollar (38 miljoen euro) in de ontwikkeling van de robot gestoken. Het Amerikaanse leger wil in 2030 duizenden robots onder zijn troepen hebben.
Filmpje