Een Amerikaans veilinghuis brengt een bijzondere misslag van de US Mint onder de hamer: een spijker waar een dubbeltje in is geslagen.

Het is niet helemaal duidelijk hoe de 6 centimeter lange spijker van zink de afbeelding van president Roosevelt heeft gekregen. Het kan zijn dat een medewerker van de Munt stiekem het spijkertje onder de pers heeft gelegd.

Het is echter ook mogelijk dat de spijker per ongeluk in de machine is terechtgekomen. Er zijn meer voorbeelden bekend van machineonderdelen die op deze wijzen veranderd zijn, zoals veren en schroefjes.

Het veilinghuis weet niet wanneer de spijkermunt is geslagen, omdat het jaartal ontbreekt. Wel zegt de veilingmeester dat het bijzondere object "via de reguliere distributiekanalen" naar buiten is gekomen. Normaal waakt de Munt ervoor dat dit soort misslagen openbaar worden.

Er zijn een aantal andere misslagen bekend die aan de waakzaamheid van de Munt zijn ontsnapt. Numismaten, muntenverzamelaars, betalen veel voor dit soort foutjes, omdat ze zo zeldzaam zijn. Zo zijn er centen bekend die per ongeluk werden geslagen op het materiaal voor dubbeltjes en kwartjes die meer dan eens werden geslagen.

Bij de veiling wordt ook een zeldzame cent uit 1943 te koop aangeboden. Omdat koper nodig was voor de oorlogsindustrie, werden de penny's dat jaar in staal geslagen. Deze munt werd echter abusievelijk in het oorspronkelijke metaal geslagen, brons.

De schatting is dat de spijkermunt 10.000 dollar zal opbrengen. De bronzen penny wordt op een waarde van 200.000 tot 300.000 dollar geschat. De veiling is op 6 januari in Tampa, Florida.
Foto