Om te voorkomen dat er 900.000 euro zou terugvloeien naar het ministerie, heeft omroep KRO-NCRV tonnen uitgegeven aan fleecedekens voor leden en goede doelen. Het Commissariaat voor de Media en de Raad voor Cultuur eisen opheldering.

De fusieomroep kwam er in oktober achter dat ze dankzij de fiscus een financiële meevaller had van 900.000 euro. Dat bedrag zou aan het eind van het jaar als overschot terug moeten naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dat is de afspraak, omdat publieke omroepen naast ledengeld ook belastinggeld ontvangen. Maar de vereniging besloot het geld in 2015 alsnog uit te geven om niets te hoeven terugbetalen, meldt het AD.

KRO-NCRV besteedde bijna 300.000 euro aan fleecedekens voor leden. Vrijwilligersorganisatie De Zonnebloem kan 120.000 euro bijschrijven op haar rekening en ontvangt twee auto's ter waarde van 40.000 euro. Kinderbibliotheek My Book Buddy krijgt bijna 30.000 euro.

De Raad van Cultuur vindt de bestedingen van de omroep 'over de rand'. "Omroepen zijn er om programma's te maken. Geef dat geld uit aan een documentaire of aan personeel." Het Commissariaat voor de Media geeft de omroep tien werkdagen de tijd om opheldering te verschaffen.

Bij KRO-NCRV zijn ze zich van geen kwaad bewust. De omroep laat weten trouwe leden een presentje te willen geven en goede doelen te steunen 'mede vanwege het 90-jarig jubileum'.