Een reisbureau uit Rusland wil toeristen de mogelijkheid bieden om de oorlog in SyriŽ met eigen ogen te bekijken. De 'Assad-tour', een vijfdaagse reis langs een aantal Syrische brandhaarden, moet bijna 1400 euro gaan kosten.

Anatoly Aronov, een van de organisatoren van de reis naar SyriŽ, denkt dat er genoeg Russen zijn die het conflict van dichtbij willen meemaken. "Alle toeristen zijn gek", zegt hij tegen Russische media. "Ze zijn bereid om te betalen voor dingen die ze ook gratis op televisie kunnen zien."

De tour is bedoeld voor kleine groepen toeristen die vanuit Moskou naar SyriŽ zullen vliegen. Daar maken ze een rondreis langs een aantal plaatsen in de buurt van de frontlinie. Avonturiers kunnen zich vanaf volgend jaar aanmelden voor de reis.

Volgens Aronov heeft het reisbureau al contact gehad met de Syrische ambassade in Rusland en het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook wordt er gesproken met een aantal hotels en transportbedrijven in SyriŽ.

Maar het Russische agentschap voor toerisme zegt tegen persbureau Interfax dat er nog geen officiŽle aanvraag is binnengekomen voor een 'Assad-tour'. "Zonder een vergunning is het niet mogelijk om reizen naar SyriŽ te organiseren. Het bedrijf kan de veiligheid van de toeristen niet garanderen."

Aronov verwacht dat hij de benodigde vergunning snel zal krijgen. Hij zegt dat Russische militairen de toeristen zullen begeleiden. "Het is absoluut veilig. We blijven op minstens een kilometer afstand van de frontlinie. Onze klanten krijgen de mogelijkheid om wat sfeer te proeven in SyriŽ."