Kunnen meisjes ziek worden van het hpv-vaccin? Het Nederlands Bijwerkingencentrum kan het niet met zekerheid zeggen. De 17-jarige scholiere Sarina uit Heemstede denkt van wel: ze werd naar eigen zeggen doodziek van de prik die haar moet beschermen tegen baarmoederhalskanker. Maanden lag ze op bed met vage klachten.

Net zoals veel van haar leeftijdsgenoten haalde ook Sarina op 12-jarige leeftijd het vaccin tegen baarmoederhalskanker. Haar moeder Natasja zag daar geen enkel bezwaar in. De rijksoverheid had haar de inenting van haar dochter immers aanbevolen in een foldertje. Het hpv-vaccin zou volstrekt veilig zijn. En welke moeder wil haar kind nou niet beschermen tegen een dodelijke ziekte?

Maar voor Sarina begonnen de klachten al snel. Anderhalf uur na de prik voelde ze zich ineens 'niet zo lekker'. En wat begon met weinig alarmerende klachten zoals vermoeidheid, werd steeds serieuzer. "Uiteindelijk lag ze alleen nog maar als een dweil op de bank te hoesten met verder klachten van vermoeidheid en hoofdpijn", herinnert Natasja zich. "Echt algehele malaise."

Hun huisarts stelde moeder en dochter gerust: dergelijke klachten doen zich na vaccinatie weleens voor en duren nooit langer dan 3 ŕ 4 dagen. Maar het duurde wél langer. Veel langer zelfs. Sarina kwam talloze malen bij de huisarts, in ziekenhuizen, privéklinieken en werd behandeld door homeopaten.

Het gaat inmiddels een stuk beter met Sarina, die 4 tot 5 maanden 'echt doodziek' op bed lag. "De hel", zegt ze. "Een klein rondje lopen en ik was doodop. In het ziekenhuis dachten ze dat het tussen mijn oren zat, dat ik me aanstelde. Maar dat is echt niet zo."

Het gaat een stuk beter met de inmiddels 17-jarige scholiere, maar nog steeds ervaart ze vage klachten. "Moe bijvoorbeeld. Op slechte dagen ga ik liefst meteen naar bed als ik uit school kom." Uiteindelijk denkt ze volledig te herstellen. "Dat is wel de verwachting, ja. Ik heb al grote stappen gezet."

Dinsdag werd bekendgemaakt dat niet kan worden aangetoond óf uitgesloten dat er een verband is tussen vaccinatie tegen baarmoederhalskanker en de klachten die veel meisjes hebben. Bij het Bijwerkingencentrum zijn 231 gevallen bekend van meisjes die te maken hebben (gehad) met langdurige klachten. Moeder Natasja waarschuwt ouders van kinderen die nog niet zijn ingeënt om kritisch te kijken naar de risico's. "Ik begrijp dat je niet wilt dat je kind bijvoorbeeld baarmoederhalskanker krijgt en inenting daarom noodzakelijk acht. Wees je ook bewust van de gevaren en vertrouw niet enkel op het foldertje dat je krijgt. Doe goed onderzoek en kijk ook eens op internet."

Vroeger was ze altijd pro-vaccinatie, zegt Natasja, want je wilt natuurlijk niet dat je kind ziek wordt. Maar met de kennis van nu zou ze haar dochter niet nog eens laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker. "En ik zou vooraf beter onderzoek doen."