Is La Bella Principessa een meesterwerk van Leonardo da Vinci met een waarde van ruim 100 miljoen pond of niet? Het is een vraag waar de kunstwereld nog geen definitief antwoord op heeft gegeven. Een Britse kunstvervalser beweert in ieder geval van niet. Hoe hij dat weet? Hij maakte het portret zelf, schrijft hij volgens Britse media in zijn onlangs verschenen autobiografie.
Het is een eeuwenoud portret, waarschijnlijk van Bianca Sforza, dochter van de hertog van Milaan, maar in werkelijkheid zou het een creatie zijn uit 1978, toen vervalser Shaun Greenhalgh bij de supermarkt in de Britse plaats Bolton werkte. Het model is gebaseerd op een zekere Sally, die daar als caissière werkte, schrijft hij in zijn boek.
Of Greenhalgh de waarheid spreekt, is niet duidelijk. Kunstkenners trekken zijn bewering in twijfel. Uit tests zou zijn gebleken dat het gebruikte krijtpigment minimaal 250 jaar oud is. Volgens Greenhalgh kan dat kloppen; hij heeft klei en houtskool gebruikt van eeuwenoude bomen, zegt hij. Hij zou de tekening hebben gemaakt op een oud document uit 1587.
Sinds het schilderij eind jaren 90 opdook bij een veiling, wordt er al getwijfeld aan de herkomst van de schets. Voor het werk werd toegewezen aan Leonardo da Vinci werd gedacht dat het van de hand van een onbekende Duitse kunstenaar was uit de 19de eeuw. De man zou de stijl van de Italiaanse renaissance imiteren.
In 2007 werd de nu 54-jarige Greenhalgh veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna vijf jaar. De rechter oordeelde dat hij 850.000 pond had verdiend met het maken en verkopen van valse kunstschatten. Hij deed dat met de hulp van zijn ouders.
Zo verkocht hij in 2003 een Egyptisch beeld genaamd de Amarna Princess voor een bedrag van 440.000 pond aan het Bolton Museum. Het werk zou 3300 jaar oud zijn. Pas in 2006 kwam aan het licht dat het om een vals kunstwerk ging. Inmiddels is het beeld onderdeel van een tentoonstelling over vervalsingen.
Foto