De Engelse kunstenares Prudence Staite heeft haar liefde voor Kerst en eten op een passende manier weten te combineren. Met haar handige handjes heeft ze een kerststal van kaas geknutseld. Gewapend met kleigereedschap en een satéprikker wist ze drie kilo cheddarkaas om te toveren in het Bijbelse gezelschap.

,,Het was een enorme uitdaging en een enorm gepriegel om het sculptuur te maken'', vertelt de 36-jarige voedselkunstenares uit Tewkesbury. In de kerststal is het hele bonte gezelschap aanwezig, van de schapen, de herders en de koning, tot Maria, Jozef en kinderke Jezus.

De creatieve dame had vijf dagen nodig om het geheel te fabriceren. Voordat de cheddarkaas klaar was voor gebruik, moest die eerst zachter worden gemaakt in een speciale voedselprocessor. Staite is geschoold als kunstenares, maar heeft zich vijftien jaar geleden gespecialiseerd in het gebruik van eten voor haar maaksels. ,,Ik ben gewoon gek op eten'', was haar eerlijke antwoord op deze carrièreswitch.

Om er voor te zorgen dat de kerststal niet enorm gaat stinken, wordt hij koud bewaard tot aan de Kerstdagen. Voor de liefhebbers: het kaaskunstwerk is vanaf dit weekend te zien in Manchester.
Filmpje