Een rel in de Verenigde Staten. Starbucks zet de komende feestdagen geen (christelijke) kerstsymbolen op de bekers, omdat 'iedereen recht heeft op zijn eigen kerstverhaal'. Op sociale media reageren mensen furieus en Donald Trump roept zelfs op om de koffieketen te boycotten.

De afgelopen jaren stonden op de koffiebekers van Starbucks kerstillustraties. Dat de bekers nu effen rood zijn, is tegen het zere been van onder anderen Joshua Feuerstein, een oud-predikant die nu vooral via sociale media predikt.

Feuerstein zette vorige week een video op Facebook waarin hij de koffieketen van 'Jezushaat' beschuldigt en mensen oproept om in plaats van hun naam, 'merry christmas' op de bekers te laten schrijven door het Starbucks-personeel. De video werd al meer dan 14 miljoen keer bekeken en op sociale media verschijnen sindsdien foto's van koffiebekers met de kerstwens erop.

De rel is nu zo groot, dat ook Donald Trump zich in de discussie heeft gemengd. Trump is in de race om de Republikeinse presidentskandidaat te worden. Op een bijeenkomst zei hij: "Ik heb één van de meest succesvolle Starbucksvestigingen, in de Trump Tower. Misschien moeten we Starbucks boycotten? Ik weet het niet. Echt, het maakt mij niet uit. Dan ben ik die huurder kwijt, maar wat maakt mij dat uit?"

Feuerstein is blij met alle aandacht. Tegen de Amerikaanse omroep CNN zegt hij: "De christelijke meerderheid in dit land eist dat onze stem wordt gehoord. Ik denk dat Starbucks daar nu niet meer omheen kan." Trump heeft nog wat geruststellende woorden voor zijn achterban: "Als ik president word, dan gaan we allemaal weer vrolijk kerstfeest zeggen. Dat verzeker ik jullie."