Phil Collins wil weer nieuwe muziek opnemen en misschien zelfs op tournee gaan. Zijn rentree roept, op z'n vriendelijkst gezegd, nogal gemengde reacties op.

Niet iedereen is er namelijk blij mee, getuige een petitie op Change.org. De oproep is gericht aan de Verenigde Naties en vraagt de organisatie om Collins tegen te houden: "Phil Collins heeft bekendgemaakt dat hij 'niet langer in retraite is'. Er is al genoeg ellende op de wereld zoals die nu is. Dit moet worden gestopt."

Het loopt echter nog niet storm: tot nu toe hebben in pakweg een week 1659 mensen de petitie getekend. Maar de reacties zijn in ieder geval hilarisch. Zo schrijft de Brit Martin Worsley dat we lessen uit het verleden moeten trekken: "We maakten een eind aan koning John. We maakten een eind aan de pest en blusten de Grote Brand van Londen. We kleineerden en versloegen Hitler en uiteindelijk gooiden we ook Thatcher eruit. Al deze grote bedreigingen voor de mensheid zijn overwonnen. (...) In deze tijd moeten we lessen trekken uit het verleden en NEE zeggen."

Ook de Brit David Hulse laat zich in gelijksoortige bewoordingen uit: "We hebben de regenwouden in brand gestoken, de oceanen vergiftigd, de lucht vervuild, een ring van schroot rond de planeet gecreëerd, en genoeg afval verzameld om hele landen te bedekken. Het is tijd om nu een lijn in het zand te trekken en deze gekte te stoppen. Sta Collins niet toe weer aan het werk te gaan, anders zullen toekomstige generaties ons dat NOOIT vergeven!"

Maar er zijn naar aanleiding van de petitie ook genoeg tegengeluiden te horen. Zo noemt 3FM-dj Michiel Veenstra de mensen die de petitie steunen maar 'zure mensen'.

Collins zegt overigens nog niet te weten of hij voor het nieuwe album op tournee wil of daarna, blijkt uit een eerder interview. Dat wil hij laten afhangen van de reacties op zijn besluit weer de studio in te duiken. Die reacties zullen hem tot nu toe niet echt opbeurend in de oren hebben geklonken.