Het opvallende Australische accent is het resultaat van dronkenmanspraat, veroorzaakt door het heftige drankgebruik van de eerste kolonisten, aldus de Australische communicatie-expert Dean Frenkel. In een gepassioneerde oproep aan Australische scholen om de verbale vaardigheden van kinderen te verbeteren beweert hij dat het accent generaties geleden gevormd is, maar nog steeds van ouder op kind wordt doorgegeven.

Volgens Frenkel werd de Australische talencocktail verrijkt door alcohol. De Australische voorouders werden regelmatig dronken met elkaar en door hun veelvuldige interacties met elkaar voegden ze onbewust dronkenmanspraat toe aan hun nationale spraakpatronen. Het Australische accent is zo een mix tussen Engels, Iers, Aboriginal en Duits en een vleugje dronkenmanspraat.

De gemiddelde Australiër gebruikt slechts twee derde van de spraakcapaciteit en dat heeft invloed op de articulatie van bepaalde woorden, met het opmerkelijke Australische accent als gevolg. Zo ontbreken er regelmatig medeklinkers zoals de T (Impordant), de L (Austraya) en S (yesh). Ook worden klinkers uit gemak veranderd in andere klinkers: de A in E (stending), de I (New South Wyles) en de I in OI (noight).

De meeste experts geloven dat het Australische accent ontwikkeld is uit een mix van dialecten bij het ontstaan van de kolonie. De bewoners bestonden toen vooral uit veroordeelden en kolonisten vanuit Groot-Brittannië en Ierland. Er zijn al verschillende verklaringen gezocht voor de unieke kenmerken van het Australische accent, zo zouden Australiërs mompelen om te voorkomen dat ze vliegen doorslikken.