Het is een bekend beeld langs de Amerikaanse wegen: zwervers die bedelen om geld met een van karton gemaakt bord waarop staat waarom ze geld nodig hebben. Maar automobilisten die eens goed naar de kleine letters keken, schrokken zich de afgelopen weken kapot. Een zwerver in de Amerikaanse staat Maryland bleek een politieagent die controleerde of automobilisten hun telefoon niet gebruikten achter het stuur.

Agent Patrick Robinson had dienst in Bethesda en poseerde met capuchontrui en handschoenen aan naast een drukke weg als een dakloze bedelaar. Maar op het karton stond een verrassende boodschap: ,,Ik ben niet dakloos. Ik ben een agent van het Montgomery County-korps en ik probeer overtreders te betrappen die aan het sms'en zijn achter het stuur."

Via een draadloos microfoontje gaf Robinson aan zijn collega's de betrapte bestuurders door, die even verderop werden tegengehouden en beboet. De vermomde agent had ook een camera bij zich voor het geval zo'n zaak voor het de rechter zou komen. Bij drie verschillende acties betrapte de politie van Montgomery County al tientallen automobilisten. Wie belde moest zo'n 75 euro betalen bij een eerste waarschuwing, en 145 bij een derde. Een sms'je achter het stuur kost de overtreder 65 euro.

De manier waarop de politie overtreders probeerde te betrappen, stuitte op kritiek. Amerikanen vroegen zich af of wat deze agent doet ook niet gevaarlijk is voor het verkeer. Kleine lettertjes lezen leidt tenslotte ook af.
Foto