Een wijkagent in Schiedam heeft bij het oplossen van een woninginbraak een van de dieven misleid door zich voor te doen als zijn handlanger. Nadat hij door het raam een schilderij, televisie en twee pakken koffie had aangepakt van de dief maakte hij bekend dat hij agent was. "Ik kon mijn lachen haast niet inhouden", zegt agent Ferry Lockhorst in een pr-filmpje op de website van de politie.

De agent vertelt in het filmpje dat hij op een nacht samen met zijn collega door Schiedam rijdt. Als ze twee inbrekers zien, besluiten ze stilletjes op hen af te sluipen. "We riepen eerst assistentie op. Vervolgens nam ik een van de inbrekers, die buiten stond, mee met mijn hand over zijn mond. Ik frommelde hem in de politieauto."

De agent besluit vervolgens om de tweede dief niet direct te arresteren. "Ik kwam op het lumineuze idee om de plaats van de inbreker in te nemen", zegt Lockhorst.

Voor het raam zag hij dat de inbreker druk aan het zoeken was naar waardevolle inboedel. "Enige opwinding maakte zich van mij meester toen ik erachter kwam dat de inbreker niet in de gaten had dat zijn maat was vervangen door een agent."

Door het raam krijgt Lockhorst naast een schilderij en een televisie ook een stereo en mappen aangereikt. "Dan zie ik hem in de keukenkastjes kijken. Hij pakt twee pakken koffie en geeft die aan mij", vertelt de agent verder. Pas als hij zegt "ha lekker, koffie" heeft de inbreker door dat zijn compagnon is vervangen. De man is zo ontsteld dat hij stil blijft staan en zonder problemen kan worden gearresteerd.

Waarom de politie de inbreker niet meteen heeft aangehouden wordt uit het pr-filmpje niet duidelijk. Of dit soort werkwijzen vaker voorkomt bij de Schiedamse politie, kan een woordvoerder niet zeggen. "Het was de keuze van de agent. We hebben verschillende handelwijzen. Maar goed, uiteindelijk hebben we ze opgepakt."
Filmpje