Normaliter slaken cheerleaders kreten bij iedere bal die door het net vliegt en gooien zij hun pompons de lucht in bij iedere overwinning. Nu schreeuwen ze in de Verenigde Staten in plaats van 'yay' en 'go' iets anders, namelijk: wij willen eerlijk betaald worden.

Tijdens de start van het basketbalseizoen uiten de normaal zo fanatiek supportende cheerleaders hun onvrede. Zij vinden dat ze te weinig betaald krijgen voor hun bijdrage aan de wedstrijden.

De onvrede begon vorige maand toen cheerleader Lauren Herington naar de rechter in Wisconsin stapte. Ze beschuldige haar team, de Milwaukee Bucks, ervan haar te weinig betaald te hebben. Volgens haar advocaten kreeg zij in het speelseizoen in 2013-2014 gemiddeld vijf dollar per uur. Tijdens drukkere weken lag dit bedrag op drie dollar per uur. Het minimumloon is 7,25 dollar per uur.

Het is voor het eerst dat een cheerleader in de basketbalwereld het gesprek opent over de lage lonen. Als de rechter in haar voordeel besluit, heeft dit ook gevolgen voor de andere veertig cheerleaders die dansen voor de Milwaukee Bucks. Naar aanleiding van deze zaak is er nog een aanklacht gestart en zijn vijf andere cheerleaders ook naar de advocaat van Herington gestapt.

"Als we onze problemen kenbaar maakten, dreigden ze ons de deur te wijzen", vertelde Herington tegen The New York Times. De Milwaukee Bucks ontkent dit. "Wij waarderen de bijdrage van de cheerleaders aan ons team. We behandelen al onze werknemers eerlijk."

De club vindt het complete onzin dat Herington claimt zelf voor andere 'noodzakelijke' kosten te hebben moeten opdraaien. Bijvoorbeeld: het stomen van haar pakje, sessies onder de zonnebank, nepwimpers, manicure en haarstyling.