Philippe Verdier, een van Frankrijks bekendste weermannen, mag van de Franse publieke omroep voorlopig niet op televisie verschijnen. De reden: in een recent uitgekomen boek is Verdier uiterst kritisch over klimaatverandering.

Verdier – die elke avond op France 2 het weer presenteert voor zo'n vijf miljoen kijkers – zegt in een promotievideo voor zijn boek Climat Investigation dat hij 'iets heel belangrijks moet vertellen, maar dat de televisie daarvoor niet de juiste plek is'.

Dus komt Verdier met een boek, waarin hij onder meer schrijft dat klimatologen 'de wereld gijzelen' met foutieve data en negatieve frames. In veel gevallen zijn de onderzoekers gefinancierd door nationale overheden met bepaalde belangen, aldus Verdier. 'Het komt neer op een oorlogsmachine, die ons constant angst aan probeert aan te praten.'

Verdier – zelf geen klimatoloog – ontkent niet zo zeer dat de temperaturen op aarde stijgen, hij vraagt zich vooral af of dat echt een probleem is. 'Het is een taboe in Frankrijk om over de voordelen van stijgende temperaturen te spreken,' schrijft hij. De weerman somt op: door het warmere weer trekken meer toeristen naar Frankrijk, wordt de elektriciteitsrekening goedkoper en de wijn en champagne beter.
Controversieel

Na de publicatie van het controversiële boek ontstond een storm van kritiek in Frankrijk. De krant Le Monde schreef dat het boek 'vol met fouten' zit. De voormalig minister van Milieu, Nathalie Kosciusko-Morizet, zei in het licht van Verdier's uitspraken dat 'het heel duidelijk is: klimaatsceptici zijn klootzakken'.

De timing van het boek ligt gevoelig, omdat de Franse regering eind 2015 een belangrijke VN-klimaattop organiseert in Parijs. De Franse publieke omroep heeft de weerman nu een brief gestuurd, waarin staat dat Verdier voorlopig met verlof wordt gestuurd.

Verdier zegt tegen RTL Radio dat hij de reactie vanuit Frankrijk wel had verwacht. 'Het is precies wat ik schrijf in mijn boek: alle stemmen die tegen klimaatverandering zijn moeten worden geëlimineerd.'