Dankzij een Amerikaanse uitvinding kun je tijdens het zwemmen de zee ook nog een beetje schoner maken. Onderzoekers hebben namelijk een bikini gemaakt die afvalstoffen uit de zee filtert.

De bikini komt uit de 3D-printer. Hij bevat een speciaal ontwikkelde spons die geen water opneemt, maar wel afvalstoffen. Terwijl je zwemt in de oceaan worden alle afvalstoffen rond je opgenomen.

Eenmaal in gebruik kan de spons zo'n 25 keer zijn eigen gewicht aan vuil opnemen. De spons zou ongeveer 54 gram wegen en een dikte van een paar milimeter hebben.

En voor wie nu denkt: bah! Zodra de spons vol is, kan hij gewoon worden vervangen of zelfs gerecycled. Bij extreem hoge temperaturen laat de spons zijn viezigheid los en daarna kan hij weer gebruikt worden.

Mannen hoeven zich trouwens ook niet achtergesteld te voelen. Het bedrijf dat de bikini op de markt brengt, zegt dat de 'sponstechniek' ook makkelijk in andere producten toegepast kan worden. Een zwembroek of een badmuts die de oceaan schoonmaken behoren dus tot de mogelijkheden.