Op de radar zien ze er levensecht uit en dat is nu precies waarom Rusland de opblaasbare oorlogstanks en gevechtsvliegtuigen heeft. Het Ministerie van Defensie wil het valse oorlogsmaterieel gebruiken om de vijand te misleiden. De techniek werd tentoongesteld tijdens de innovatiedagen van het ministerie, waar het publiek kan kennismaken met de nieuwste snufjes van het leger.

Het bedrijf Rusbal ontwikkelde een type luchtkussen dat door het Russische leger kan worden ingezet tijdens een oorlog. Op de luchtkussens is een laag aangebracht, die door de radar van de vijand wordt opgepikt. Tegenstanders zullen denken dat het gaat om een echte tank of luchtafweerraket, hoewel het in werkelijkheid dus gaat om een replica.

De plastic spullen wegen minder dan 100 kilo en zijn in een paar minuten volledig opgeblazen. Eenmaal opgevouwen past het luchtkussen in een weekendtas.

Helemaal nieuw is de tactiek van Rusland niet. De Amerikanen gebruikten in de Tweede Wereldoorlog al een opblaasbare tank om de Duitsers te misleiden dat er een invasie zou plaatsvinden bij Calais.