In het oostelijke deel van de Himalaya zijn tussen 2009 en 2014 tweehonderd nieuwe planten- en diersoorten ontdekt. Onder de ontdekkingen zijn onder meer een niezende aap, een 'lopende vis' en een adder die eruit ziet als een 'prachtig bewerkt sieraad'. Dat staat in een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds.

De afgelopen zes jaar hebben wetenschappers 133 nieuwe plantensoorten, 26 vissoorten, tien amfibieŽn, een reptiel, een vogelsoort en een zoogdier beschreven. Een van de opvallendste dieren is de Myanmarese stompneusaap (illustratie boven). De apensoort heeft grote lippen en heel wijde neusgaten.

In regenperiodes maken de apen niesgeluiden als er water in hun neus loopt. Om dat ongemak te voorkomen stopt de aap tijdens regenbuien zijn kop tussen zijn knieŽn. Deze soort werd in 2010 ontdekt, maar is volgens WNF nu al ernstig bedreigd door zijn kleine leefgebied en jacht.

,,Dat we in de 21ste eeuw zelfs nog een nieuwe apensoort vinden bewijst hoe uniek dit gebied is'', zegt Gert Polet van het WNF. ,,Het moet goed beschermd worden voordat het te laat is. In de afgelopen zes jaar zijn hier gemiddeld 34 nieuwe soorten per jaar ontdekt.''

Met het maandag uitgebrachte rapport wil het WNF duidelijk maken dat de Himalaya onder druk staat. De oostelijke Himalaya, dat onder meer Nepal, Bhutan, India en Tibet bestrijkt, is met enorme bergmassieven, grote rivieren en tropische zones een van de rijkste natuurgebieden ter wereld.

In een moeras in de Indiase staat West-Bengalen is een helblauwe dwergslangenkopvis ontdekt. De roofvis kan lucht opnemen buiten water en beweegt zich over land van het ene naar het andere watergebied. Het dier kan tot vier dagen op het land overleven en wordt maximaal een meter lang.

Aangetroffen in Tibet, India en Bhutan: een nieuwe soort Aziatische lanspuntslang. De adder lijkt met zijn sierlijke en kleurrijke patroon meer op een sieraad, aldus het WNF.

Onder de tien nieuwe soorten amfibieŽn die de afgelopen jaren zijn ontdekt, zitten dieren met zeer uiteenlopende kleuren ogen. Waaronder geel, dieprood of blauw, zoals bij deze kikker.
Foto