Bij een Chinees laboratorium zijn ze er in geslaagd om microvarkentjes te produceren met aangepaste genen, maar inmiddels hebben ze zoveel kleine biggetjes rondhupsen dat ze de dieren binnenkort gaan verkopen. Volgens Nature kun je voor zo'n 1400 euro het baasje worden van een klein labvarkentje.

Kleine varkentjes zijn overigens in veel landen al een rage, maar het gaat in dat geval vaak om het ras Bama. Die krulstaarten zijn een stuk kleiner dan hun familieleden uit de vleesindustrie, maar Bama's kunnen nog altijd 35 kilo wegen als ze helemaal volgroeid zijn. De nieuwe Chinese laboratoriumbiggetjes wegen slechts de helft. Daarmee komen ze qua gewicht in de buurt van een middelgrote hond.

Overigens hebben de Chinezen de varkentjes in eerste instantie helemaal niet gefokt voor de handel. Voor wetenschappelijk onderzoek gebruikten ze Bama's, maar voor een lab met beperkte ruimte zijn ook die kleine varkens nog redelijk aan de grote kant. Natuurlijk zijn muizen en ratten nog kleiner, maar varkens hebben op genetisch gebied nou eenmaal meer met mensen gemeen dan knaagdieren.