Een bever bezorgt de beheerders van de Kasteeltuinen Arcen handenvol werk.
Om te voorkomen dat het dier zijn tanden zet in bijzondere bomen op het terrein hebben medewerkers bomen ingestreken met een speciale kleurloze pasta. Daardoor laat de bever de bomen met rust.

Volgens een woordvoerster heeft de bever zich niet definitief gevestigd in de Kasteeltuinen. Het knaagdier komt volgens haar wel regelmatig vanuit het nabijgelegen natuurgebied Barbara’s Weerd naar de Kasteeltuinen.
Daar heeft de bever al zijn tanden gezet in enkele treurwilgen. Uit voorzorg dat nog meer bomen aan de beurt komen, hebben de tuinbeheerders nu dus maatregelen genomen.

Het insmeren met de pasta Wobra, iets dat jaarlijks herhaald moet worden, is een methode die al jaren wordt toegepast in de Duitse deelstaat Beieren. Daar kampen ze ook met overlast van bevers.
Waterschap Peel en Maasvallei heeft de methode dan ook van Beieren afgekeken. Het waterschap gebruikte het goedje eerder met succes in natuurgebied het Leudal tussen Roggel en Haelen. Daar had een bever het voorzien op enkele monumentale beuken.

Het park bij kasteel Hillenraad bij Swalmen krijgt ook regelmatig bezoek van een bever die geen onderscheid maakt tussen gewone en monumentale bomen. Daar is ontheffing verleend voor het vangen van de bever om onherstelbare schade aan de bomen te voorkomen. Al zeker vijf keer is daar een bever weggehaald.